У закладі дошкільної освіти складається одне загальне меню для дітей у віці від 1,5 до 7 років. Сезонність харчування відрізняє лише те, що у літньо-осінній період
мають давати дітям більш овочів та фруктів, а у зимово-весняну пору – соки та фрукти.

При складанні меню, робітники у ЗДО враховують:

  • Добовий набір продуктів;
  • Об’єм порцій;
  • Час приготування страв;
  • Норми заміни продуктів під час приготування страв;
  • Норми втрати при холодній та тепловій обробці;
  • Данні про хімічний склад продуктів та страв.

При складанні денного раціону, по-перше, піклуються про наявність у ньому головного будівельного матеріалу – білку. Джерело білку тваринного походження:
м'ясо, риба, яйце, молоко та молочні продукти. З рослинних продуктів багаті на білок - бобові, деякі крупи (гречана, вівсяна, пшоняна) та хліб. Більшу частину жирів
у добовому раціоні дитини повинні представляти жири тваринного походження. Вони розміщуються у вершковому маслі, вершках, сметані. Загальна кількість рослинних жирів (кукурудзяна, сонячна та оливкова олія) складає не менш 15-20 % від його загальної кількості у добовому раціоні дитини. Рафіновані джерела
вуглеводів – цукор, варення, мед, кондитерські вироби – менш корисні для дитини. Більшу частину добової потреби малюка у вуглеводах потрібно задовольняти за
рахунок круп, хліба, макаронних виробів та, що є найважливішим – овочів та фруктів. Останні мають ще й важливі для дитячого організму вітаміни, мінеральні
солі, мікроелементи. Крім того, в овочах та фруктах є пектини, харчові волокна, клітчатка, які благодійно впливають на процеси перетравлювання їжі. Масла та
ароматичні речовини багатьох фруктів виробляють шлунковий сік та підсилюють апетит. Вони корисні дітям з занизьким апетитом. Необхідно також додавати у
меню цибулю та часник. Деякі продукти дитина може вживати кожного дня – це молоко, масло, хліб, цукор, овочі та фрукти, м'ясо. Яйце можна давати через день,
сир кисломолочний – через два дні. А ось рибу – два рази на тиждень.

У меню на кожний день не повинні повторюватися страви, схожі по складу. Дітям також дуже корисно починати приймати їжу з салатів з сирих овочів чи кислих фруктів, які стимулюють виробку шлункового соку та підвищує апетит. Ще однією обов’язковою умовою при складанні меню є виконання вимог санітарно епідеміологічної служби у відношенні продуктів та страв, які заборонено. Наприклад: ковбаса, копченості. Крім того, особиста увага звертається на стан здоров’я персоналу, що працює на кухні у дитячому садку. Процес приймання їжі не може бути повноцінним без відповідного середовища. Під час невірного підходу до процесу годування, особливо коли малюка зобов’язують їсти силою чи годують з розвагами, змовками, у нього виникає негативний рефлекс на усіляку їжу. Важливим елементом правильної організації харчування є режим приймання їжі впродовж дня, цілеспрямований розподіл продуктів, об’ємів їжі та добової калорійності між окремими її прийомами.

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування