У закладі дошкільної освіти складається одне загальне меню для дітей у віці від 1,5 до 7 років. Сезонність харчування відрізняє лише те, що у літньо-осінній період
мають давати дітям більш овочів та фруктів, а у зимово-весняну пору – соки та фрукти.
При складанні меню, робітники у ЗДО враховують:
- Добовий набір продуктів;
- Об’єм порцій;
- Час приготування страв;
- Норми заміни продуктів під час приготування страв;
- Норми втрати при холодній та тепловій обробці;
- Данні про хімічний склад продуктів та страв.
При складанні денного раціону, по-перше, піклуються про наявність у ньому головного будівельного матеріалу – білку. Джерело білку тваринного походження:
м'ясо, риба, яйце, молоко та молочні продукти. З рослинних продуктів багаті на білок - бобові, деякі крупи (гречана, вівсяна, пшоняна) та хліб. Більшу частину жирів
у добовому раціоні дитини повинні представляти жири тваринного походження. Вони розміщуються у вершковому маслі, вершках, сметані. Загальна кількість рослинних жирів (кукурудзяна, сонячна та оливкова олія) складає не менш 15-20 % від його загальної кількості у добовому раціоні дитини. Рафіновані джерела
вуглеводів – цукор, варення, мед, кондитерські вироби – менш корисні для дитини. Більшу частину добової потреби малюка у вуглеводах потрібно задовольняти за
рахунок круп, хліба, макаронних виробів та, що є найважливішим – овочів та фруктів. Останні мають ще й важливі для дитячого організму вітаміни, мінеральні
солі, мікроелементи. Крім того, в овочах та фруктах є пектини, харчові волокна, клітчатка, які благодійно впливають на процеси перетравлювання їжі. Масла та
ароматичні речовини багатьох фруктів виробляють шлунковий сік та підсилюють апетит. Вони корисні дітям з занизьким апетитом. Необхідно також додавати у
меню цибулю та часник. Деякі продукти дитина може вживати кожного дня – це молоко, масло, хліб, цукор, овочі та фрукти, м'ясо. Яйце можна давати через день,
сир кисломолочний – через два дні. А ось рибу – два рази на тиждень.
У меню на кожний день не повинні повторюватися страви, схожі по складу. Дітям також дуже корисно починати приймати їжу з салатів з сирих овочів чи кислих фруктів, які стимулюють виробку шлункового соку та підвищує апетит. Ще однією обов’язковою умовою при складанні меню є виконання вимог санітарно епідеміологічної служби у відношенні продуктів та страв, які заборонено. Наприклад: ковбаса, копченості. Крім того, особиста увага звертається на стан здоров’я персоналу, що працює на кухні у дитячому садку. Процес приймання їжі не може бути повноцінним без відповідного середовища. Під час невірного підходу до процесу годування, особливо коли малюка зобов’язують їсти силою чи годують з розвагами, змовками, у нього виникає негативний рефлекс на усіляку їжу. Важливим елементом правильної організації харчування є режим приймання їжі впродовж дня, цілеспрямований розподіл продуктів, об’ємів їжі та добової калорійності між окремими її прийомами.